Bijna 40 procent van de verkochte smartphones in Europa heeft ruimte voor twee simkaarten, zo heeft analistenbureau Canalys becijferd. De meerderheid van de verkochte smartphones heeft ruimte voor slechts een simkaart.

Het aantal smartphones met dualsim-mogelijkheid groeide met 8 procent binnen een jaar, zo zegt Canalys. Het aandeel van dualsim-telefoons komt nu uit rond 39 procent, tegenover 55 procent telefoons met enkele simkaart. Het is onbekend wat de derde categorie is. Vermoedelijk gaat het om apparaten met mobiele internetverbinding maar zonder simkaart.

De komst van dualsim heeft langer geduurd dan elders in de wereld door providers, zegt een Canalys-analist. "Providers zijn paranoïde over het opnemen van dualsim-telefoons in hun assortiment, omdat het concurrenten de kans geeft om diensten te verkopen binnen hun klantenkring. Door de groei van dualsim in verkoopkanalen, door merken als Huawei en Wiko, moeten providers hun portfolio opnieuw bezien en dualsim overwegen."

Canlys wijst er ook op dat meer fabrikanten dualsim-modellen in Europa uitbrengen. Zo is de Samsung Galaxy S9 standaard verkrijgbaar in een dualsim-versie, de eerste Galaxy S-telefoon waarbij dat het geval is.

Canalys merkt verder op dat de verkopen van smartphones in West-Europa snel teruglopen, met ongeveer 13 procent ten opzichte van een jaar geleden. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan er zelfs een kwart minder smartphones over de toonbank dan begin 2017. Samsung heeft het meeste marktaandeel, gevolgd door Apple, Huawei, Xiaomi en Nokia-licentienemer HMD Global.

Samsung Dualsim

Reacties mogelijk gemaakt door CComment