De Wi-Fi Alliance introduceert het EasyMesh-programma. Met deze standaard wordt het mogelijk om meshrouters van verschillende fabrikanten te laten samenwerken en te integreren in een netwerk. Tot nu toe kunnen alleen meshrouters van dezelfde fabrikant met elkaar communiceren.

Om twee meshrouters van verschillende fabrikanten met elkaar te laten samenwerken, hoeven ze alleen de EasyMesh-standaard te ondersteunen. EasyMesh zorgt er alleen voor dat de routers met elkaar kunnen communiceren; de standaard schrijft verder niets voor over de specificaties en eigenschappen van meshrouters, zoals welke wifiband wordt gebruikt, de snelheid of hoe voorrang wordt gegeven aan verkeer in het netwerk.

Vooralsnog zijn er geen apparaten die de standaard al ondersteunen en zijn er nog geen EasyMesh-routers aangekondigd. Het is nog niet duidelijk wanneer het certificatieproces voor de routers met de EasyMesh-standaard begint. Volgens Kevin Robinson van de Wi-Fi Alliance begint dit proces binnenkort, maar hij kon tegen The Verge niet zeggen wanneer de eerste meshrouters met de standaard verschijnen. Bestaande meshrouters kunnen door de fabrikant worden geüpdatet, zodat ze voldoen aan de EasyMesh-standaard.

Verschillende bedrijven hebben positief gereageerd op de nieuwe standaard en zeggen deze te gaan ondersteunen. Daaronder bevindt zich onder meer Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. In dit rijtje van de Wi-Fi Alliance bevinden zich vooral chipfabrikanten, zoals Intel en MediaTek, en providers. Routerfabrikanten, zoals Linksys en Asus, ontbreken. De Wi-Fi Alliance kan de toepassing van EasyMesh niet verplicht stellen, dus is het afwachten in hoeverre routerfabrikanten en providers de standaard breed zullen adopteren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment