HP brengt binnen twee weken een optionele update uit die ervoor zorgt dat bepaalde printermodellen van het bedrijf weer huismerkcartridges ondersteunden. Een recente firmware-update maakte een einde aan die ondersteuning, wat volgens HP 'een kleine groep gebruikers' trof.

 

Niet bekend is hoeveel gebruikers last hadden van de update, die zorgde dat bepaalde HP Officejet Pro-printers geen cartridges van derde partijen meer accepteerden. "Maar als er een klant is met een slechte ervaring, is dat er een teveel", zegt het bedrijf in een verklaring. Over twee weken zou de update gereed moeten zijn.

HP paste bij verschillende printers in de loop van het jaar naar eigen zeggen de software aan 'om de printers te beschermen en de communicatie tussen cartridge en printer te beveiligen'. Dit kwam aan het licht door cartridgeverkoper 123inkt, die in een mail aan klanten gewag maakte van de problemen. Het bedrijf liet weten dat uit tests bleek dat er niets mis was met de alternatieve cartridges.

Het probleem zou wereldwijd spelen. De aanbieder van huismerkcartridges zou juridische stappen overwegen om af te dwingen dat vergelijkbare problemen zich niet opnieuw kunnen voordoen. Printerfabrikanten gebruiken al jarenlang manieren om het gebruik van alternatieve cartridges te ontmoedigen, zoals speciale chips op de cartridges en waarschuwingsvensters. Makers van alternatieve cartridges maken gebruik van gekloonde chips.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment