De Nederlandse besloten torrentsite Place2home is offline en toont alleen nog een mededeling waarin wordt verwezen naar een schikking met stichting Brein. Het is onduidelijk voor welk bedrag er is geschikt. Brein heeft tegenover Tweakers bevestigd achter de actie te zitten.

 

Nederlandse besloten

Volgens de mededeling die nu in plaats van de gebruikelijke site wordt getoond en die op last van Brein is geplaatst, zouden er in de afgelopen jaren onder meer 'duizenden' films, series en games beschikbaar zijn besteld. Brein-directeur Tim Kuik wil niet zeggen hoe hoog het schikkingsbedrag is. Hij zegt: "Het bedrag staat in verhouding met wat wij normaal doen, maar dit was wel een grote boosdoener." Hij vervolgt dat er hier sprake was van een 'bepaalde organisatiegraad', dus dat er ook aangifte mogelijk was geweest.

Kuik verwijst naar een discussie op Duken, waar 'een tipje van de sluier wordt opgelicht'. Daar zegt een forumlid dat er één persoon is geïdentificeerd en dat deze een 'extreem hoog' bedrag moet betalen. Kuik wil daarover alleen zeggen dat 'de claims er liggen', maar dat de zaak nog niet is afgerond en dat er daarom geen verdere details te melden zijn.

Volgens de rankingsite Alexa behoort Place2home tot de 6000 populairste sites in Nederland. Aan de Bing-cache is te zien dat de pagina drie dagen geleden nog online was. Place2home is een Nederlandse privétracker voor torrents, waar leden alleen na aanmelding konden deelnemen, leert opentrackers. Er is ook een .net-variant, die nog wel te bereiken is. Daarbij gaat het echter om een usenetsite.

Het gebeurt vaker dat Nederlandse partijen, waaronder torrentsites en releaseteams, door Brein worden aangesproken en hun activiteiten moeten staken. Zo moest een uploader van het Libra Release Team vorig jaar stoppen en een schikking van 8000 euro betalen voor het verspreiden van bestanden via beide varianten van Place2home. In dat geval vroeg Brein niet eerst of de uploader kon stoppen, maar koos voor een ex-parte bevel, omdat dit beter nageleefd zou worden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment