Een interne video van zoekgigant Google die online is verschenen, toont een visie voor hoe het bedrijf gebruikersdata zou willen gebruiken op nieuwe manieren. De video heeft volgens Google niets te maken met diensten die er nu zijn of die in de planning liggen.

In de video stelt Google de gezamenlijke data van gebruikers voor als 'datagrootboek'. Dat grootboek zou met eigen kennis eigen ontwerpen moeten maken waarvan het verwacht dat de gebruiker het mooi of leuk zal vinden en die produceren met bijvoorbeeld 3d-printers.

Ook zou dat datagrootboek diverse doelen moeten voorstellen en als de gebruiker er een heeft gekozen, tonen welke opties de gebruiker zou moeten kiezen om dat doel te halen. Zo zouden gebruikers kunnen kiezen voor 'gezonder eten', waarna Google in een webwinkel de gezondste producten adviseert.

De negen minuten durende video grijpt veel terug op biologische theorieën, waaronder de theorie dat genen mensen gebruiken als dragers om zich te repliceren. De bundeling van data van gebruikers, verzameld via allerlei apparaten, vervult daarbij de rol van genen, waarbij data mensen gebruiken als drager en manier om zich te verspreiden.

Uit die theorie vloeit voort dat Google ernaar zou moeten streven om data op andere manieren te gebruiken. De video met de naam The Selfish Ledger is afkomstig van het hoofd van design van X, een onderzoeksafdeling van Google, schrijft The Verge. De video dateert van 2016.

Google reageert dat de video is gemaakt om te shockeren. "Dit is een gedachte-experiment van het ontwerpteam van jaren geleden dat een techniek gebruikt die 'speculatief design' heet. Dat is om oncomfortabele ideeën en concepten te verkennen om zo discussie en debat uit te lokken. Het is niet gerelateerd aan huidige of toekomstige producten."

google toekomstgoogle toekomst

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment