Google stopt in september in zijn browser Chrome met het 'groene hangslotje' voor veilige websites. Het groene icoontje en het woord 'Veilig' in de adresbalk worden vervangen door een grijs slotje.

google groen vinkje

Google neemt de stap omdat gebruikers er volgens het bedrijf van uit moeten gaan dat internetpagina's standaard veilig zijn, schrijft het bedrijf op zijn blog.

Met een groen slotje geven browsers doorgaans aan dat een website gebruik maakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is om af te luisteren.

Bij websites die gebruik maken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval. Eerder kondigde Google al aan dat het bedrijf Chrome-gebruikers actiever gaat waarschuwen voor onveilige HTTP-websites. Vanaf juli krijgen deze websites in Chrome de melding 'Niet veilig' of 'Onveilig'.

Vanaf oktober krijgen Chrome-gebruikers ook een rood hangslotje te zien als zij op een onveilige website gegevens invoeren, bijvoorbeeld een formulier invullen. Op die manier moeten gebruikers beter gewaarschuwd worden dat hun ingevoerde gegevens onderschept kunnen worden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment