Een wetsvoorstel om investeringen in de gamesector een belastingvrijstelling te geven, kan op een meerderheid in de Belgische Kamer rekenen. De vrijstelling moet de gamesector in het land een impuls geven.

Investeringen in de ontwikkeling van games zouden volgens het voorstel een belastingvrijstelling tegemoet kunnen zien tot 750.000 euro voor maximaal de helft van hun belastbare winst genieten, becijfert De Tijd. Het voorstel is afkomstig van Open VLD en heeft de steun van CD&V en de MR, maar niet van de N-VA; deze partij wil liever afwachten wat de gevolgen zijn van de eerdere uitbreiding van de vrijstelling voor de podiumkunsten. Een vergelijkbare fiscale maatregel geldt al voor productiebedrijven in de film-, tv-, theater- en danswereld.

Door deze uit te breiden naar de gamesector moeten gamebedrijven in België beter in staat zijn te groeien. Volgens de Vlaamse gamefederatie Flega heeft de sector nu moeite om financiering rond te krijgen, waardoor de bedrijven internationaal nauwelijks meespelen. Momenteel werken er zo'n achthonderd mensen in de Belgische gamesector. De laatste omzetcijfers dateren volgens De Tijd van 2014, toen er 43,6 miljoen euro in de sector omging. Dat was een toename ten opzichte van 2010, toen het nog om slechts 2 miljoen euro ging. Volgens de Vlaamse overheid ging het in 2015 om een jaarlijkse omzet van 224 miljoen euro en 451 fulltime medewerkers. In Vlaanderen zitten met name ontwikkelaars voor indie- en mobiele games.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment