Het nbase-t-verbond heeft de nieuwe 2.5gbase-t- en 5gbase-t-standaarden door de IEEE-controle heen gekregen. Met de nieuwe standaarden zullen cat5e- en cat6-netwerkkabels snelheden tot 5Gbit/s kunnen ondersteunen.

 

Bestaande netwerkapparatuur zal de standaard niet meteen ondersteunen, schrijft het verbond. De eerste apparaten die ermee zullen kunnen werken, zijn al ontwikkeld met de nieuwe specificatie in het achterhoofd. Deze apparaten zullen de ondersteuning met een software-update ontvangen.

Volgens de specificaties zullen cat5e-kabels tot zeker honderd meter een snelheid van 2,5Gbit/s ondersteunen en onder de honderd meter kan een goede kabel een snelheid van 5Gbit/s aan. Alle cat6-kabels kunnen tot minstens honderd meter 5Gbit/s versturen.

Nbase-t is in 2014 opgericht om te werken aan een nieuwe standaard, die op 23 september officieel door de IEEE-SA Standards Board is goedgekeurd. De nieuwe standaard staat bij het bestuur ingeschreven als IEEE 802.3bz.

Het verbond geeft aan dat de standaard ontwikkeld is omdat er in veel bedrijven en huishoudens een netwerk van cat5e- en cat6-kabels ligt. Draadloze standaarden kwamen snel in de buurt van gigabit snelheden en daardoor zouden de bestaande utp-kabels een bottleneck opleveren. Voor de hogere snelheden moet misschien apparatuur vervangen worden, maar de bestaande bekabeling kan blijven liggen.

De standaard is gebaseerd op de bestaande 10gbase-t-standaard die snelheden van 10Gbit/s over cat6e-kabels kan sturen, of over kortere afstand over cat6-kabels. Om 5Gbit/s-snelheden over de verouderde kabels te kunnen sturen heeft het nbase-t-verbond de overdrachtssnelheid van de 10gbase-t-codering gehalveerd en in het geval van 2.5gbase-t door vieren gedeeld.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment