De Amerikaanse inlichtingendienst zei eerder dat er in 2017 in totaal 7800 apparaten waren waarvan de inhoud niet te achterhalen was door de toepassing van encryptie. De dienst geeft nu toe dat dat onjuist is; het gaat waarschijnlijk om veel minder toestellen.

De FBI heeft in een verklaring gezegd dat het programmeerfouten heeft gemaakt waardoor het getelde aantal smartphones waarvan de inhoud door encryptie buiten bereik bleef, veel hoger uitkwam dan daadwerkelijk het geval was. De dienst gebruikte hiervoor drie databases, waarbij dezelfde telefoons meerdere keren werden geteld.

Volgens The Washington Post gaat het waarschijnlijk om een aantal van tussen de 1000 en 2000; de FBI zegt nog geen accuraat aantal te kunnen geven van de afgesloten, versleutelde telefoons die zijn ontvangen en in beslag genomen in het kader van strafrechtelijke onderzoeken. Critici vonden het gecommuniceerde aantal van 7800 al merkwaardig, aangezien er in 2016 volgens de FBI slechts 880 gevallen waren van telefoons waarvan de inhoud ontoegankelijk was door encryptie. Het is niet duidelijk of dat aantal wel juist is.

Een functionaris van de FBI schatte eerder dat het werkelijke aantal ongeveer op 1200 uitkomt, maar volgens bronnen van de krant zal dat cijfer waarschijnlijk veranderen op basis van een nieuwe intern onderzoek, dat nog enkele weken kan duren.

Ondanks het verkeerde cijfer herhaalt de FBI de ernst van het probleem. Volgens de dienst tasten inlichtingendiensten en opsporingsorganisaties door het toenemende gebruik van encryptie steeds vaker in het duister over onder andere de communicatie van verdachten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment