Doordat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI een command&control-server in beslag heeft genomen, is het mogelijk om de malware die een half miljoen gebruikers trof afgelopen tijd te deactiveren door de router te rebooten.

 

De malware bestaat uit meerdere delen. Het eerste deel is niet schadelijk en overleeft reboots, maar heeft instructies van een server nodig om de payload van het tweede en derde deel te installeren. Die delen overleven reboots niet. Nu de server die aanwijzingen geeft over waar het tweede en derde deel online te vinden zijn offline zijn, is het gevaar geweken, schrijft The Daily Beast.

De FBI heeft toestemming gekregen van de rechter om van Verisign het domein ToKnowAll[.]com over te nemen, waardoor de malware voortaan contact maakt met servers van de FBI. De inlichtingendienst doet dat om ip-adressen van getroffen routers te verzamelen.

De malware heeft ook routers in Nederland getroffen, al is onbekend hoeveel. Op de site van Cisco's beveilingstak Talos staat meer informatie over de VPNFilter. De Oekraïense overheidsorganisatie SBU gelooft dat de Russische overheid achter de aanval zit, mogelijk voor een aanval tijdens de Champions League-finale zaterdag. Ook Cisco vermoedt dat de Russische staat achter de aanval zit.

Linksys Mikrotik Netgear Qnap TP-Link
E1200 1016 DGN2200 TS251 R600VPN
E2500 1036 R6400 TS439 Pro  
WRVS4400N 1072 R7000    
    R8000    
    WNR1000    
    WNR2000  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment