De FBI heeft een domein in beslag genomen dat mogelijk door Russiche hackers werd gebruikt om ruim 500.000 routers en opslagapparaten aan te vallen met malware.

Dat schrijft The Daily Beast.

De Amerikaanse inlichtingendienst kreeg van de rechter toestemming om het domein over te nemen. De FBI zou al sinds augustus onderzoek doen naar het botnet. Daarbij werd ook een router gemonitord van een getroffen Amerikaan.

Omdat de FBI het domein nu in bezit heeft, kan de dienst IP-adressen van slachtoffers verzamelen. Ook in Nederland zijn routers getroffen door de malware, schrijft de NOS. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.

Woensdag werd bekend dat hackers een miljoen apparaten met een spionagemalware genaamd VPNFilter hadden geïnfecteerd.

Malware

The Daily Beast schrijft dat de malware aan een Russische hackersgroep wordt gelinkt, die ook aanvielen tijdens de presidentscampagne van Hillary Clinton in 2016. 

Het is niet bekend hoe de malware op apparaten terecht komt. Het bedrijf Cisco liet woensdag weten dat malware gedeeltelijk via opnieuw opstarten is te verwijderen. Om helemaal van de malware af te komen, moeten de apparaten teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment