Google verwachtte jaarlijks 250 miljoen dollar te verdienen aan een omstreden samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Dat is veel meer dan het bedrag dat Google-topvrouw Diana Greene na het uitlekken van de samenwerking aan haar medewerkers vertelde, schrijft de op privacy en surveillance gerichte journalistieke website The Intercept op basis van gelekte e-mails.

Pentagon

Google werkt onder de naam Project Maven samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het bedrijf levert technologie waarmee beelden gemaakt door drones automatisch herkend kunnen worden. In maart werd bekend dat de samenwerking zorgde voor verontwaardiging bij een aantal Google-medewerkers. Zij vrezen dat de technologie uiteindelijk ingezet wordt of gebruikt wordt voor aanvallende oorlogsvoering.

Bij een interne vergadering stelde topvrouw Diana Greene haar medewerkers gerust dat de technologie niet offensief ingezet zou worden, berichtte The New York Times. Ook zou het contract "slechts" 9 miljoen dollar omvatten.

In de gelekte e-mails, geschreven in september, staat dat Google "de komende 18 maanden" aan Project Maven 15 miljoen dollar zou kunnen verdienen. "Naarmate het project groeit, zijn de verwachte uitgaven begroot op 250 miljoen dollar per maand", schrijft een Google-medewerker.

Negatief imago

Ook bespreken topmensen van Google het risico op imagoschade als Project Maven negatief in het nieuws zou komen. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren als de media gaan schrijven dat Google in het geheim werkt aan technologie ter ondersteuning van wapens voor de Defensie-industrie", schrijft een Google-medewerker.

Uit de e-mails blijkt verder dat Google en het Pentagon geen direct contract hadden gesloten, maar dat de samenwerking liep via een derde partij. Google zou voor alles rondom de samenwerking goedkeuring moeten geven voordat het Amerikaanse ministerie van Defensie iets naar buiten zou brengen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment