De NPO heeft bekendgemaakt dat alle programma's in ieder geval een week lang gratis terug te kijken zijn, wat dezelfde aanpak is als momenteel gehandhaafd wordt. Wel overweegt de publieke omroep om series al online te zetten, voordat ze op tv worden uitgezonden.

Een woordvoerder van de NPO geeft tegen de NOS aan dat in principe alles wat op NPO 1, 2 en 3 uitgezonden wordt, in de toekomst minimaal een week gratis te bekijken blijft. Daarna verdwijnen sommige programma's achter een betaalmuur. Wat eventueel wel verandert, is dat de NPO overweegt om hele series online te zetten, nog voordat ze op de televisie zijn uitgezonden.

Zaterdag publiceerde de Telegraaf een artikel dat suggereerde dat de NPO een deel van de documentaires en series die op de publieke zenders zijn uitgezonden, online alleen beschikbaar wilde maken voor gebruikers die 2,95 euro per maand betalen aan NPO Start Plus.

Een woordvoerder vertelde als reactie daarop tegen de NOS dat er nog aan dat plan gewerkt wordt en nog niets definitief is. Hij heeft later nogmaals contact met de NOS opgenomen om te verduidelijken dat alles in ieder geval een week online blijft staan. Op de vraag of de NPO ook daadwerkelijk series online wil gaan zetten, voordat ze zijn uitgezonden, ging de woordvoerder niet in.

Het beleid van 2019 lijkt daarmee in de basis identiek te blijven aan de huidige situatie. Op de NPO kunnen momenteel alle series die op NPO Start beschikbaar zijn, een week lang gratis worden teruggekeken. Daarna verdwijnen al enkele series achter de betaalmuur van NPO Start Plus. Dit kunnen zowel buitenlandse programma's zijn, zoals de documentaires van Louis Theroux, als programma's van Nederlandse origine, zoals De Luizenmoeder.

Welke programma's er achter de betaalmuur verdwijnen, ligt aan de rechten die de NPO erop heeft. Tegen de NOS vertelt de woordvoerder dat de publieke omroep voor sommige programma's maar voor een week de rechten heeft om ze uit te zenden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment