Facebook heeft met minstens zestig fabrikanten zoals Apple en Samsung deals gesloten zodat zij toegang hadden tot enorme hoeveelheden aan persoonlijke data. Dat ging via tien jaar oude api's, waarmee ze ook toegang kregen tot data van Facebook-vrienden, meldt The New York Times.

Deze overeenkomsten gaven fabrikanten, waaronder Microsoft, Appe, Blackberry en Samsung, toegang tot niet alleen de gegevens van de gebruiker zelf, maar ook van de data van zijn Facebook-vrienden, ook als daar geen toestemming voor was gegeven. Sommige fabrikanten waren volgens The New York Timesdaadwerkelijk in staat om persoonlijke informatie te vergaren van de vrienden van gebruikers, terwijl deze gebruikers dachten dat ze elke vorm van het delen van data hadden uitgeschakeld.

In het licht van het Cambridge Analytica-schandaal zou Facebook in april deze samenwerkingsverbanden en de toegang tot de op de apparaten geïntegreerde api's hebben teruggeschroefd; Facebook heeft naar eigen zeggen 22 van deze overeenkomsten beëindigd. Dat betekent dat de meeste overeenkomsten en api's nog in gebruik zijn. Mark Zuckerberg meldde in maart dat apps en games op Facebook toegang krijgen tot minder data dan voorheen, maar The New York Times stelt dus dat fabrikanten op basis van de overeenkomsten en de geïntegreerde api's deze beperking in feite kunnen omzeilen.

Volgens de Amerikaanse krant hebben functionarissen van Facebook bevestigd dat het bedrijf gedurende de laatste tien jaar met minstens zestig fabrikanten van apparaten overeenkomsten heeft gesloten. Dit gebeurde met name in de tijd voordat Facebook-apps gemeengoed werden. Op grond van de overeenkomsten konden fabrikanten meer functionaliteiten in Facebook aanbieden en kon Facebook zijn netwerk verder uitbreiden. Volgens de krant was het tot nu toe onduidelijk wat de reikwijdte was van deze overeenkomsten.

Facebook heeft gereageerd op de publicatie van The New York Times. Het bedrijf bevestigt dat in de afgelopen tien jaar ongeveer zestig hardwarefabrikanten gebruik hebben gemaakt van de api's, maar het doel hiervan was slechts om mensen op een gebruiksvriendelijke wijze gebruik te laten maken van Facebook, ongeacht welk apparaat en welk besturingssysteem werd gebruikt. Facebook zegt dat het streng op het gebruik van de api's heeft toegezien. Volgens het bedrijf zorgden de overeenkomsten ervoor dat de persoonsgegevens enkel konden worden gebruikt voor het verbeteren van de Facebook-ervaring. Facebook spreekt tegen dat informatie van vrienden, zoals foto's, ook toegankelijk was als het delen hiervan was uitgeschakeld. Het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van fabrikanten die dit zouden hebben misbruikt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment