Facebook zou zeker zestig technologiebedrijven toegang hebben gegeven tot de gegevens van gebruikers, zonder dat die daar toestemming voor gaven. Facebook ontkent dat.

 

facebook deelde gebruikersdata zonder toestemming met telefoonmakers

Na onderzoekt stelt The New York Times dat fabrikanten via een tien jaar oude overeenkomst toegang tot veel meer data hadden dan de bedoeling was.

Het gaat om bedrijven als Apple, Samsung, Amazon en Microsoft. Die kregen tien jaar geleden speciale toegang tot de gegevens van Facebook, mede omdat app-winkels destijds nog nauwelijks bestonden en Facebook zelf nog geen toepassingen voor apparaten ontwikkelde.

Via de speciale toegang konden de bedrijven zelf Facebook-apps maken voor hun eigen apparaten, waar Facebook dat nog niet kon. Zo hadden BlackBerry-telefoons bijvoorbeeld lange tijd een Facebook-app die door BlackBerry zelf was ontwikkeld.

Meer data

Met die speciale toegang konden bedrijven echter bij data van de vrienden van gebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Sommige bedrijven zouden zelfs toegang hebben gehad tot informatie van gebruikers die dachten dat zij alle mogelijke vormen van data-deling hadden uitgeschakeld.

Hoewel de speciale toegang dankzij de opkomst van app-winkels niet meer nodig is, bleef die vooralsnog bestaan. Pas onlangs zou Facebook begonnen zijn met het stopzetten van de toegang, voor in ieder geval 22 van de bedrijven.

Facebook zou de speciale toegang pas in april hebben teruggeschroefd, in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Daarbij kreeg een extern databedrijf toegang tot de gegevens van 87 miljoen gebruikers.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment