Veel Nederlandse en Belgische providers of hun moederbedrijven hebben zich uitgesproken tegen het maximum voor straling van 5g-zendmasten die gaan werken in de 26GHz-band. Dat zal een belangrijke band worden voor de komende generatie mobiele netwerken.

De providers ageren in een open brief op de site van koepelorganisatie GSM Assocation tegen het voorgestelde maximum voor de straling. Onder de ondertekenaars zijn KPN en de moederbedrijven van Vodafone, T-Mobile en Orange. Ook Huawei en Nokia staan ertussen. In de brief zeggen de bedrijven dat hogere maxima nodig zijn om zo goed mogelijk 5g-netwerken aan te leggen.

De bedrijven claimen dat hogere maxima nodig zijn omdat ze anders minder goede 5g-netwerken kunnen aanleggen en dus minder reden hebben om te investeren. Met een hogere straling hebben zendmasten meer bereik. Dat is belangrijk in de 26GHz-band, omdat die van nature een beperkt bereik heeft en het signaal slecht door muren heen kan komen. De meeste snelheidswinst van 5g moet komen uit die frequentieband, omdat daarin meer ruimte is dan in de lagere frequenties en daardoor een veel hogere doorvoersnelheid mogelijk is.

De Electronic Communications Committee, een Europese groep om de regels rondom telecommunicatie in Europese landen te harmoniseren, heeft voorgesteld om de stralingswaarde tussen 42 en 44 decibel per watt te houden, lager dan bijvoorbeeld de 52 decibel per watt van bijvoorbeeld de 3,5GHz-band. De ECC is er nog niet uit wat de exacte limiet moet zijn. De organisatie wil de straling beperken vanwege mogelijke interferentie met de Earth Exploration-Satellite Service.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment