Chinese staatshackers zouden door computerinbraak de beschikking hebben gekregen over honderden gigabytes aan vertrouwelijke informatie over wapens die door de Amerikaanse marine worden gebruikt. De inbraak zou eerder dit jaar hebben plaatsgevonden.

De hack vond niet direct plaats op computersystemen van de Amerikaanse marine, maar bij een bedrijf dat door de marine is gecontracteerd. Dat meldt The Washington Post op basis van informatie dat door Amerikaanse officials is uitgevaardigd. Die wilden overigens niet bij naam genoemd worden. Om welk bedrijf het precies gaat is niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat er veel geheime data is buitgemaakt, door wat de Amerikanen omschrijven als Chinese staatshackers.

Volgens The Washington Post werd er in totaal 614GB buitgemaakt, in een project dat binnen de marine bekend zou staan als Sea Dragon en dat sinds 2012 bestaat. In de dataset zijn onder meer plannen buitgemaakt over een wapensysteem voor onderzeeërs; het zou gaan om een torpedo die vanaf 2020 gebruikt zou kunnen worden door de Amerikaanse marine. The Washington Post heeft informatie verkregen over welk wapensysteem het gaat, maar heeft beloofd die gegevens niet in de openbaarheid te brengen.

De Amerikaanse marine doet samen met de FBI onderzoek naar de hack, die in januari en februari van dit jaar plaats zou hebben gevonden. Niemand van de FBI wilde echter reageren op de berichtgeving van The Washington Post.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment