Mozilla heeft aangekondigd binnenkort een functie te willen testen die is ontwikkeld in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, de beheerder van Have I Been Pwned. Daarmee moeten Firefox-gebruikers een waarschuwing kunnen krijgen bij uitgelekte logins.

 

Mozilla legt uit dat de functie de naam Firefox Monitor heeft. Uit de omschrijving is alleen op te maken dat het om een site gaat waar gebruikers van de browser hun e-mailadres kunnen invullen om via Hibp te controleren of het voorkomt in bekende uitgelekte databases. Vervolgens kunnen ze ook instellen dat ze een waarschuwing krijgen als het e-mailadres voorkomt in een nieuwe uitgelekte database. Die functionaliteit lijkt sterk op wat Hunt nu al via Hibp zelf aanbiedt. Het zoeken op e-mailadres moet volgens Mozilla op een privacyvriendelijke manier plaatsvinden. De organisatie start volgende week een test onder een kwart miljoen gebruikers, voornamelijk Amerikanen.

Wachtwoordmanager 1Password maakt bovendien bekend dat gebruikers nu ook op e-mailadres kunnen zoeken of hun logins zijn uitgelekt, nadat het al controleerde of het wachtwoord dat mensen gebruikten voorkwam in de database van Hibp. AgileBits, de ontwikkelaar van 1Password, schrijft dat gebruikers in de zogenaamde Watchtower-functie een uitgebreid rapport kunnen bekijken dat weergeeft op welke punten het nodig is actie te ondernemen. Bovendien toont de functie aanvullende informatie over het specifieke datalek waarbij gegevens zijn vrijgekomen.

Have I Been Pwned is een site waar mensen op basis van hun e-mailadres of wachtwoord kunnen controleren of dit is uitgelekt, bijvoorbeeld door een hack op een onlinedienst. Het is mogelijk om een notificatie in te stellen op een e-mailadres.

mozilla

Reacties mogelijk gemaakt door CComment