Apple blijkt zogenaamde 'meta-data' uit haar berichtendienst iMessage te delen met politie, jusitie en inlichtingendiensten. Apple verzamelt de data primair voor de werking van het iMessage platform.

Net als telecomproviders blijkt ook Apple zogenaamde 'meta-data' uit iMessage te verstrekken aan politie, justitie en inlichtingendiensten. Gebruikers van iPhones kunnen via iMessage net als bij WhatsApp via de mobiele internetverbinding berichtjes naar elkaar sturen. Op het moment dat er via iMessage een bericht gestuurd wordt naar iemand die niet over een iPhone met iMessage beschikt, zet de iPhone het bericht om in een SMS.

Apple houdt op haar servers bij wie gebruik maakt van iMessage en wie niet. Op die manier 'weet' de iPhone of het een bericht via iMessage kan versturen of dat het bericht als SMS verstuurd moet worden.

Naast de gegevens over het al dan niet gebruiken van iMessage blijkt Apple ook behoorlijk uitgebreide meta-data te loggen. Zo wordt van iedere iMessage conversatie de datum en het tijdstip vastgelegd, alsmede het IP nummer waarvan de communicatie is gevoerd. Voorts logt Apple wie met wie communiceert. Al deze data blijkt opgevraagd te kunnen worden door politie, justitie en inlichtingendiensten.

De inhoud van de berichten biedt Apple voor zover bekend niet aan overheden aan. Berichten die via iMessage worden verzonden worden versleuteld. Mochten berichten onderschept worden, dan maakt de versleuteling het erg lastig om de berichten te kunnen lezen. Doorgaans hebben overheden echter genoeg aan de 'meta data' om te analyseren wie met wie communiceert.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment