Politiebonden NPB en ACP pleiten voor het verplicht aanmelden van bewakingscamera's van ondernemers en particulieren, naar het voorbeeld van een Belgische regeling. Momenteel is er alleen een vrijwillig register.

De bonden zeggen tegen het AD dat een verplicht register 'enorm zou helpen', omdat de politie in geval van een misdrijf weet op welke plaatsen camera's aanwezig zijn en vervolgens beelden kan opvragen. Een verplichte registratie zou een aanvullende honderdduizend camera's opleveren, is de verwachting. Dat aantal komt dan boven op de tweehonderdduizend camera's die inmiddels vrijwillig zijn aangemeld via het Camera in Beeld-project van de politie.

Hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden, Gerrit-Jan Zwenne, zegt tegen de krant dat er wel bezwaren zijn vanuit privacyoogpunt. Zo zou de overheid 'de norm moeten stellen' en duidelijk moeten maken dat het 'onfatsoenlijk is om zomaar mensen overal te filmen'. Ook zou het voor de politie onwerkbaar zijn om elke camera in Nederland te controleren. Verder zouden experts wijzen op kwetsbaarheden in ip-camera's.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft eerder beleidsregels voor cameratoezicht gepubliceerd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment