VodafoneZiggo heeft een lte-m-netwerk live gezet. Lte-m zal werken in aanvulling op nb-iot, het netwerk voor het internet-of-things dat de provider al in de lucht had. Met lte-m is een hogere bandbreedte en spraak mogelijk voor iot-toepassingen.

 

VodafoneZiggo denkt daarbij onder meer aan liften en slagbomen, toepassingen waarbij het wenselijk is als iemand via een apparaat kan bellen via 4g. Het gaat niet om een nieuw fysiek netwerk. Lte-m is net als nb-iot een afgeleide van het al bestaande 4g en werkt dus in bestaand spectrum en op bestaande masten van de provider. Daardoor is het een softwarematige aanpassing en heeft de provider een landelijk dekkend netwerk snel live kunnen zetten.

Lte-m is een standaard die onderdeel is van 4g-technologie lte en werkt met dezelfde technieken, alleen in een lagere bandbreedte. Dat is het grote verschil met nb-iot, dat is gebaseerd op een andere modulatietechniek. T-Mobile is niet de eerste die beide netwerktechnieken aanbiedt. Onder meer Orange in België doet dat ook. KPN biedt lora aan naast lte-m met hetzelfde doel.

Verschillen netwerktechnieken Lte-m Nb-iot
Downlink 1Mbit/s 200kbit/s
Uplink 1Mbit/s 20kbit/s
Bandbreedte 1,2MHz 0,2MHz
Latency 10-15ms 1,6-10s

 Meer info over LTE-M

Reacties mogelijk gemaakt door CComment