De Nederlandse politie heeft een phishingbende opgerold, die vooral geld van Belgische slachtoffers hebben gestolen.

 

mousepad

In totaal zijn er zes Nederlandse verdachten van tussen de twintig en dertig jaar oud gearresteerd, meldt de politie. Er zijn acht huiszoekingen gedaan in Almere en Hoofddorp. Twee van de verdachten zijn nog op vakantie, maar worden door de politie opgewacht.

De phishingbende verstuurde nep-sms'jes naar Belgische slachtoffers. Daarin deden de verdachten zich voor als een bank, met de melding dat de bank-app opnieuw geïnstalleerd moest worden.

Klikten doelwitten op de link voor de nieuwe app, dan werd een app geïnstalleerd die de criminelen toegang gaf tot ingevulde bankgegevens. 

Money mules

Met de gestolen data werd vervolgens ingelogd op de bankaccounts van slachtoffers. Daarna werd geld overgeboekt of opgenomen. Voor de aanvallen werden zogeheten 'money mules' geronseld. Dat zijn mensen die tegen betaling hun bankrekeningen beschikbaar stelden om het geld weg te sluizen.

Bij de huiszoekingen is voor 43.000 euro aan contant geld gevonden. Daarnaast zijn ook drugs, nepvuurwapens, 9mm-patronen, bankpassen, computers en telefoons in beslag genomen.

Omdat de phishingaanvallen zich vooral op Belgische slachtoffers hebben gericht, verschijnen de gearresteerde slachtoffers daar voor de rechter. De maximumstraf op dergelijke aanvallen ligt daar op vijf jaar.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment