De Johan Cruijff Arena heeft vrijdag een opslagsysteem voor elektriciteit in gebruik genomen dat bestaat uit 148 tweedehands accu's van Nissan Leaf-auto's. De accu's helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Amsterdam Arena

Het systeem van 148 accu's heeft een totaal vermogen van 3 megawatt en betrekt stroom van de 4200 zonnepanelen op het dak van het stadion. Die zonnepanelen leveren genoeg stroom voor 10 procent van het verbruik van de Arena, vertelt directeur Henk van Raan aan de NOS. Op de momenten dat er pieken in de vraag naar elektriciteit ontstaan, bijvoorbeeld bij concerten, kan de accu het energienet ontlasten.

De bestaande back-upstroomvoorziening van Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, bestaat uit twee dieselgenerators, maar die waren ontoereikend om pieken in de vraag op te vangen. Organisatoren van concerten namen daarom hun eigen dieselgenerators mee. Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de twee dieselgenerators verwijderd kunnen worden en organisatoren hun eigen exemplaren niet meer mee hoeven te nemen.

Ook de nabij gelegen podia Ziggo Dome en AFAS Live kunnen inhaken op het opslagsysteem voor energie. Daarnaast kunnen bezoekers binnenkort hun elektrische auto koppelen aan het systeem. De elektriciteit van die accu's helpt dan ook pieken op te vangen, tegen een nog te bepalen vergoeding.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment