De Europese Raad en het Europees Parlement zijn aan het onderhandelen over regelgeving die smartphonemakers zou verplichten om beveiligingsupdates aan te bieden, tenzij ze expliciet melden dat de telefoon geen updates krijgt.

smartphone update

De lidstaten van de Europese Unie hebben al overeenstemming bereikt over de regels, meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen. Na een compromis tussen de Raad en het Parlement zou het dus snel tot regelgeving kunnen komen. Het voorstel voor deze regels dateert van december 2015.

Met de nieuwe regels zouden fabrikanten verplicht beveiligingsupdates voor smartphones moeten uitbrengen, zegt Keijzer. Daarop is wel een uitzondering. "Deze verplichting geldt niet als de consument er uitdrukkelijk op is gewezen dat deze updates niet worden verstrekt en hij hiermee uitdrukkelijk heeft ingestemd. Een vermelding in de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld, volstaat dus niet."

Daarbij lijkt het erop dat de huidige informatievoorziening tekortschiet. Hoewel veel fabrikanten inmiddels voor smartphones regelmatig beveiligingsupdates uitbrengen, kan het lastig zijn om daar informatie over te vinden bij aankoop van een toestel.

Het is nog onbekend of en wanneer de regels van kracht worden en hoe ze in de praktijk precies zullen werken. Tweakers concludeerde dit voorjaar al dat het met updates van Android-smartphones de goede kant op gaat, waarbij veel fabrikanten drie jaar updates garanderen voor zowel goedkopere als duurdere modellen. Apple ondersteunt zijn iPhones tussen drie en zes jaar.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment