De komende veiling van frequenties voor mobiel internet krijgt in Nederland een dekkingsverplichting, zodat ook dunbevolkte gebieden dekking krijgen. De verplichting maakt deel uit van de veiling die vermoedelijk in 2020 plaatsvindt.

Het bouwen van zendmasten in bepaalde gebieden is voor providers nu niet rendabel. Om te voorkomen dat die gebieden in de toekomst geen 5g-dekking hebben, gaat de overheid een verplichting opleggen aan providers, schrijft het AD op basis van het komende Actieplan Digitale Connectiviteit. Wat de precieze vereisten zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Het is nog onbekend hoe de dekkingsverplichting eruit zal zien. De veiling voor 4g-frequenties had geen dekkingsverplichting, terwijl die voor de 2,6GHz-veiling een verplichting had om het gebied van twee steden te dekken. De umts-veiling in 2000 voor 3g-frequenties had de strengste vereisten, maar daarbij lag de nadruk op het dekken van bewoonde gebieden, snelwegen en spoortrajecten.

De Nederlandse overheid wil al langer een uitgebreidere dekking, omdat veel mensen daarop leunen voor het bellen van noodnummer 112. Desondanks is een dekking van 100 procent volgens providers technisch onmogelijk.

mobiele antenne

Reacties mogelijk gemaakt door CComment