Facebook zegt dat het een eind gaat maken aan speciale deals met grote bedrijven die gebruikersprofielen mogen lezen. Facebook heeft voor het eerst gezegd dat het overeenkomsten heeft gesloten met meer dan vijftig bedrijven, waaronder grote namen als Amazon, Apple, Huawei, LG, Vodafone en Spotify.

 

Deze bedrijven kregen een speciale vorm van toegang tot Facebook, waarmee ze veel meer gebruikersdata konden kopiëren van het sociale netwerk. De lijst met namen van bedrijven werd in april aan het Amerikaanse congres gegeven tijdens de hoorzitting van Facebook CEO Mark Zuckerberg. Facebook geeft aan dat het bezig is de speciale deals te ontbinden. 

De New York Times schreef eerder al over de integratiedeals met makers van smartphones en andere apparaten. Die overeenkomsten houden in dat de apps van Facebook bij heel veel gegevens in de telefoon kunnen komen en andersom: dat de maker van de telefoon veel Facebook data kan opvragen. 

Schandaal rond Cambridge Analytica

Facebook zegt dat die deals anders zijn dan deals voor app developers op Facebook. Die apps staan onder verdenking van het verzamelen van persoonlijke data zonder de instemming van de gebruiker. Deze partijen zijn onderworpen aan strengere toegangsvoorwaarden tot gegevens nadat Facebook het beleid in 2016 wijzigde.

 

Facebook zei eerder dit jaar, na het Cambridge Analytica-schandaal, dat het ook de overeenkomsten met devicemakers wegens privacykwesties zou beginnen te ontbinden.

Deals bedoeld voor mobiele apps van Facebook 

Het bedrijf noemt deze deals ‘integratiepartnerschappen’, omdat ze voornamelijk de integratie van de Facebook-ervaring of functies in apparaten en besturingssystemen omvatten, zoals meldingen van het sociale netwerk in de Mozilla-browser of een Blackberry-apparaat. 

Deze 52 bedrijven hebben specifieke commerciële deals gesloten met het bedrijf over de manier waarop zij de Facebook-API's hebben geïntegreerd. Het bedrijf merkte op dat dit anders is dan apps van derden die werken met het DevOps-team en die onderworpen zijn aan algemene voorwaarden. 

Volgens het bedrijf mochten integratiepartners "via Facebook-API's ontvangen gegevens niet gebruiken voor onafhankelijke doeleinden die geen verband hielden met de integratie zonder toestemming van de gebruiker".

Deals met Amazon, Apple en Tobii blijven

Facebook zei dat de meerderheid van deze deals eind oktober beëindigd zullen zijn. Drie partnerships zullen worden voortgezet, zoals met Tobii, een app voor toegankelijkheid waarmee mensen met ALS toegang hebben tot Facebook. Verder met Amazon en Apple, waarmee het overeenkomsten heeft die verder reiken dan oktober 2018. 

Het zal ook partnerschappen met Mozilla, Alibaba en Opera voortzetten, die mensen in staat stellen om meldingen in hun webbrowser over Facebook te ontvangen. Hun integraties hebben echter geen toegang tot de gegevens van vrienden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment