Uit een onderzoek van Kaspersky Lab in 37 Europese landen is gebleken dat zowel in België als in Nederland nog regelmatig voorkomt dat de smartphone niet is beveiligd. Hierdoor geraken zakkenrollers gemakkelijk aan persoonlijke gegevens.

smartphone

Smartphone als persoonlijke assistent

We zijn steeds meer gehecht aan onze smartphone. Hiermee zoeken we informatie op via het internet, versturen we mails, maken we afspraken, nemen we foto’s, doen we bankzaken. Onze smartphone wordt een ‘persoonlijke assistent’ die veel vertrouwelijke informatie van ons kent. Respectievelijk 27% en 40% van de smartphonegebruikers in België en Nederland doen aan online bankieren. 42,5% van de Belgische en 55% van de Nederlandse bevolking raadplegen hun persoonlijke e-mailaccount op de smartphone. 49% Belgen en Nederlanders zitten op social media.

Uit het onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat deze persoonlijke gegeven vrij gemakkelijk voor anderen te raadplegen zijn. Kaspersky Lab ondervroeg hiervoor 501 Nederlanders en 1017 Belgen. Hieruit bleek dat zowel in België als in Nederland maar 50% van de ondervraagden hun smartphone beveiligen met een wachtwoord. Slecht 11% in Nederland en 10,5% in België coderen hun gegevens om ongeoorloofde toegang te verhinderen. Hierdoor geraken andere gemakkelijk aan je persoonlijke gegevens door diefstal.

Harco Enting, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux vult aan: "We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie. Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal."

Alleen een wachtwoord is niet voldoende

Je kan je persoonlijke gegevens kwijt geraken door verlies van je toestel. Slecht 41% van de Belgen en 48% van de Nederlanders maken regelmatig een back-up van hun gegevens. Slechts 21% Nederlanders en 12% Belgen maken gebruik van anti-diefstalfuncties op hun smartphone zoals je smartphone van op afstand zoeken of je smartphone vanop afstand resetten. Deze beveiligingsfuncties kan je vaak instellen op je smartphone.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment