Facebook, Google en andere techgiganten voldoen nog niet aan de Europese privacywet GDPR, in Nederland bekend onder de naam Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

Facebook

Dat stelt de Europese consumentenorganisatie BEUC in een onderzoek naar veertien techgiganten uit verschillende sectoren, meldt The Guardian.

De consumentenorganisatie werkt samen met het onderzoeksinstituut European University Institute aan software die automatisch privacyvoorwaarden scant, op zoek naar regels die in strijd zijn met de privacywet.

De software controleerde de privacyvoorwaarden van Google, Amazon, Facebook en dochterbedrijf Instagram, Apple, Microsoft, WhatsApp, Twitter, Uber, Airbnb, Booking.com, Skyscanner, Steam en Epic Games.

Het privacybeleid van al deze techbedrijven is volgens BEUC geschreven in vage en onduidelijke taal en geeft gebruikers onvoldoende informatie over waar ze mee instemmen. Ook kennen de bedrijven zich volgens de Europese consumentenorganisatie "potentiëel problematische" rechten toe.

Daarmee voldoen de voorwaarden niet aan de strengere Europese privacywet die op 25 mei van kracht is gegaan. BEUC roept de Europese privacywaakhonden op om de voorwaarden nader te bekijken.

De Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems klaagde Facebook en Google al aan op de dag dat de Europese privacywet van kracht ging.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment