De eerste fragmenten van de Nederlandstalige Google Assistant zijn uitgelekt. Luister naar hoe Assistant grapjes maakt en een weersvoorspelling doet.

 Google assistent nederlands

 

Het is al een paar maanden bekend dat Google werkt aan een Nederlandse versievan zijn spraakassistent Assistant. Dat 'vertalen' van de assistent bestaat uit twee delen: de kunstmatige intelligentie geschikt maken voor de Nederlandse taal en de assistent een Nederlandse stem geven.

Hoe die stem klinkt weten we nu, dankzij één van de Nederlandse testpersonen. De vertaalde Google Assistant wordt door een kleine groep Nederlanders getest en één van hen stuurde ons twee fragmenten. In één fragment horen we hoe Assistant de weersvoorspelling vertelt. Beluister dit fragment.

In het andere fragment vertelt Assistant een mop: één van de meest bekende functies van de Engelse versie van de spraakassistent. Net als andere spraakassistenten wordt ook de spraak van Assistant gegenereerd op basis van allerlei woorden, zinnen en klanken die door een stemacteur zijn ingesproken. Beluister dit fragment.

Spraakassistent

Bedrijven worden steeds beter in het naadloos aan elkaar knopen van die opgenomen fragmenten. Dat is te horen in de voorbeelden van de Nederlandse Assistant: de zinnen klinken realistisch en natuurlijk, alsof ze in hun geheel zo zijn ingesproken.

Google Assistant komt later dit jaar beschikbaar in Nederland, wanneer precies is nog niet bekend. In eerste instantie is Assistant alleen op Android-telefoons en in de Google-app voor iOS beschikbaar.

Later dit jaar gaat Google zijn slimme Google Home-speakers ook in Nederlandverkopen, compleet met Nederlandse Assistant.

Afspraken maken

Google test ook technologie waarmee zijn spraakassistent zelf naar bedrijven beltom afspraken te maken, bijvoorbeeld bij restaurants of de kapper

Reacties mogelijk gemaakt door CComment