Smartphones, tv's en camera's zijn volgens statistiekbureau CBS goedkoper geworden in Nederland. Nederlanders waren volgens de cijfers afgelopen maand bijvoorbeeld 8,1 procent minder kwijt voor een tv dan in juni vorig jaar.

 

Gemiddeld stegen prijzen van goederen en diensten in Nederland met 1,7 procent, meldt het CBS. Dat geldt echter niet voor elektronica. Smartphones daalden volgens het CBS met 6,1 procent in prijs, terwijl camera's 4,4 procent daalden. Telefoondiensten, een samenraapsel van onder meer vaste en mobiele abonnementen, daalden met 6,1 procent in prijs.

CBS berekent de prijsindex aan de hand van een mandje met producten en diensten. Als een mobiel abonnement met een databundel van 2GB vorig jaar bijvoorbeeld gemiddeld 20 euro kostte en dit jaar 10 euro, dan rekent het CBS dat als een halvering van de prijs.

Er zit al jaren een dalende trend in de prijzen van elektronica, omdat consumenten voor minder geld apparaten kunnen kopen met dezelfde specificaties als vorig jaar. De prijsdalingen zijn alleen te zien bij elektronica en niet bij bijvoorbeeld eten en drinken. Zo werd fruit 2 procent duurder, terwijl bier 0,5 procent duurder is geworden afgelopen jaar.

Camera's
2%
Fruit
-0,9%
Groenten
0,5%
Bier
-6,1%
Smartphones
-5,2%
Vaste en mobiele abo's
-4,4%
AV-apparatuur
-8,1%
TV's etc
-4,4%
Camera's

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment