Een voormalig medewerker van het Israëlische beveiligingsbedrijf NSO Group, wordt ervan verdacht software gestolen te hebben waarmee iPhones van doelwitten tot in detail te monitoren zijn. De verdachte wilde de tool naar verluidt op darknets verkopen.

 

Nso group logo

Hij vroeg voor 50 miljoen dollar aan cryptovaluta voor de Pegasus-tool van NSO Group. Dat Israëlische bedrijf is een leverancier van digitale wapens. De verdachte werkte bij het bedrijf als ontwikkelaar en NSO Group overwoog hem te ontslaan. De man, waarschijnlijk uit onvrede, wist daarop de beveiliging te omzeilen om code vanuit het bedrijf naar buiten te smokkelen, schrijft Motherboard op basis van de aanklacht.

Met de broncode die hij stal was de volledige werking van het systeem te achterhalen, volgens NSO Group. Het bedrijf had moeten vrezen voor zijn voortbestaan als de verkoop gelukt was, luidt verder de claim. De verdachte probeerde op darknets de code te slijten, maar een potentiële koper nam contact op met NSO Group om de situatie te melden, waarna ze de medewerker op het spoor kwamen en deze aangehouden werd.

Onder andere Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten zouden Pegasus inzetten tegen dissidenten, burgerrechtenactivisten en journalisten. De tool kan iPhones na een klik op een link jailbreaken en software installeren om communicatie van iMessage, Gmail, WhatsApp, Facebook, Telegram en Skype te monitoren, volgens Citizen Lab.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment