Plasticvezels kunnen een goedkoop en eenvoudig in te zetten middel zijn voor consumenten om het wifi-bereik in woningen te verbeteren. Een promovendus van de TU/e heeft technieken ontwikkeld die dit mogelijk maken.

Het promotieonderzoek van Federico Forni richtte zich op de geschiktheid van plasticvezels om thuisnetwerken te verbeteren. Steeds meer apparaten in huis maken van wifi gebruik, maar de verstoring van draadloze netwerken van buren neemt ook toe en het plaatsen van extra toegangspunten kost geld en is niet voor iedereen even makkelijk.

Door middel van radio-over-fiber is een wifi-signaal over glasvezel te versturen, maar glasvezel is kwetsbaar en de aansluiting is lastig en kostbaar. Koperen kabels hebben als nadeel dat deze geen radiosignaal kunnen doorgeven, waardoor toegangspunten nodig zijn voor de omzetting naar wifi. Forni: "Plasticvezels hebben een veel kleinere capaciteit dan glasvezel, maar in tegenstelling tot koperdraad wel voldoende om een wifi-signaal door te geven, samen met het signaal voor je vaste aansluitingen voor internet, tv en dergelijke."

Door een radiosignaal over plasticvezels te sturen, zijn eenvoudiger eindpunten te gebruiken, legt Forni tegen Tweakers uit. "Op deze manier is bij het eindpunt alleen versterken en filteren van het signaal nodig in plaats van een geheel toegangspunt." De technologie die Forni ontwikkeld heeft, zorgt ervoor dat het wifi-signaal zodanig aangepast wordt dat het wifi-signaal aan het eind van een plasticvezel van vijftig meter nog voldoende vermogen heeft. "De bandbreedte van de plasticvezel is ongeveer 1 gigahertz. Dat betekent dat een signaal van 2,4 gigahertz sterk verzwakt wordt doorgegeven. Ik heb echter een manier gevonden om dat signaal zo goed mogelijk op te krikken", meldt Forni.

De voordelen van de kabels zijn volgens hem verder dat de consument deze zelf kan aanleggen, dat ze robuust zijn en dat het materiaal goedkoop is. In samenwerking met TNO is ook het versturen van lte-signaal door de kabels gedemonstreerd. "Het bereik daarvan is getest tot twaalf meter, voldoende voor een grote woonkamer. Alles bleek prima te werken, van het streamen van video’s tot bellen via Skype.” Forni hoopt dat de industrie zijn werk op gaat pakken om het commercieel in te zetten.

TU/e POF

Reacties mogelijk gemaakt door CComment