België, in het bijzonder de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, begint met het gebruik van software voor het analyseren van sociale media en het 'deep- en darkweb'. Daarmee willen de diensten vroegtijdig signalen opvangen, bijvoorbeeld over terroristische activiteiten.

De Standaard schrijft dat de tools bestaan uit 'een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware'. Meer informatie is er niet over het systeem, anders dan dat het van een Nederlandse leverancier afkomstig zou zijn. Volgens de krant gaat niet alleen de Belgische Staatsveiligheid met de software aan de slag, maar ook de militaire inlichtingendienst Adiv en de Federale Politie. De installatie van de software zou momenteel plaatsvinden. Hiermee kunnen de diensten 'geautomatiseerd en op grote schaal' verkeer op sociale media onderzoeken, zegt een woordvoerster van Staatsveiligheid tegen De Standaard. Ook is de software inzetbaar op het deep- en darkweb, aldus de krant.

De woordvoerster zegt verder: "Nu zullen we onder meer spontaan een melding krijgen wanneer er op sociale media over een bepaald item een piek is in het verkeer. Een voor de hand liggend voorbeeld is de opeising bij aanslagen. We zullen zeer snel kunnen nagaan wie wat zegt. De zoekalgoritmes die we zullen gebruiken, kunnen we ook veel meer naar onze hand zetten dan bij gewone zoekopdrachten, bijvoorbeeld door in te stellen dat er elke dinsdag naar bepaalde informatie moet worden gezocht, of een week lang."

In 2016 werd bekend dat België 22 miljoen euro investeert in het systeem, dat toen werd aangeduid als Open Source and Social Media Collect and Analyse Tool. Dat bedrag omvat niet alleen de kosten van de aanschaf, maar ook die voor een onderhoudscontract. De Standaard vermeldt dat in het najaar een evaluatie van het systeem zal plaatsvinden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment