De Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer werkt aan een app voor op smartphones die het huidige rijbewijs kan vervangen. Voor het uitlezen van de gegevens gebruikt de app waarschijnlijk de nfc-chip van smartphones.

 

De app moet het rijbewijs over een paar jaar kunnen vervangen, schrijft De Telegraaf. Woordvoerder Hans van Geenhuizen van de RDW zegt tegen Tweakers dat er vooral nog veel onzeker is over de app. "We weten eigenlijk nog niet eens zeker of we het gaan doen via een app of dat we op een andere manier proberen de smartphone te gebruiken voor het rijbewijs."

De kern is dat het gaat werken via Remote Document Authentication, een methode die de RDW testte als Idensys-pilot. Daarmee kunnen smartphones gegevens van huidige, plastic rijbewijzen uitlezen, omdat daar in nieuwe varianten die sinds eind 2014 zijn uitgegeven een nfc-chip van het Nederlandse bedrijf Gemalto in zit. Die techniek staat bekend als Electronic Driver's License.

Als de RDW wederom kijkt naar Gemalto, werkt het vermoedelijk zoals de proeven die het bedrijf afgelopen jaar heeft gedaan in onder meer de Verenigde Staten en Australië. Daarbij werkt het systeem zowel online als offline en kan de politie realtime de geldigheid checken in de backend met een tweede app.

Van Geenhuizen zegt dat het nog niet bekend is voor welke besturingssystemen de app uitkomt. "Alles is nu nog mogelijk, zover zijn we helemaal nog niet." Vermoedelijk blijft de optie voor een fysiek rijbewijs bestaan. "Niet iedereen heeft een smartphone, dus ik kan me niet voorstellen dat het mobiele rijbewijs de plastic rijbewijzen helemaal zal vervangen."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment