Facebook krijgt mogelijk een boete van ruim 565.000 euro (500.000 pond) van Groot-Brittannië vanwege het datalek waar onder andere Cambridge Analytica gebruik van heeft gemaakt.

Facebook

Dat schrijven meerdere Amerikaanse media op basis van een onderzoeksrapport van de Britse privacywaakhondt gaat dat woensdag uitkomt. 

"Facebook heeft gefaald om voor de bescherming van data te zorgen waartoe ze verplicht zijn", aldus een medewerker van de dienst tegen Bloomberg"Het is belangrijk dat we de verantwoordelijkheid van Facebook onderzoeken."

Het sociale medium krijgt nog de kans om te reageren voordat de boete wordt gegeven. 

Een woordvoerder van Facebook heeft laten weten dat het bedrijf nauw samenwerkt met alle instanties die de zaak onderzoeken en dat een reactie snel volgt. 

Schandaal

Cambridge Analytica kreeg onbedoeld de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen. Volgens Facebook gaat het om gegevens van maximaal 87 miljoen gebruikers, waarvan 90.000 in Nederland.

Cambridge Analytica zegt dat het niet meer dan 30 miljoen Facebook-profielen in handen heeft gekregen. Ook ontkent het bedrijf dat de data zijn gebruikt voor de Trump-campagne. Onderzoeker Kogan zei in april voor het Britse parlement dat de data op zichzelf waardeloos zijn voor dit doeleinde.

De data werden verzameld door middel van een app genaamd 'thisisyourdigitallife', ontwikkeld door onderzoeker Aleksandr Kogan. De app verzamelde niet alleen gegevens van gebruikers, maar ook van hun vrienden. Facebook bood deze mogelijkheid standaard aan appontwikkelaars aan, tot het bedrijf de functie in 2015 stopzette.

Dit jaar is de Europese privacywet ingegaan, in Nederland heet die de AVG. Als de zaak volgens die wet was beoordeeld, dan had Facebook mogelijk honderden miljoenen euro's aan boete moeten betalen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment