De VVD en D66 wil dat iedere Nederlander een 'digitale kluis' krijgt, waarin alle persoonsgebonden informatie wordt bewaard.

Kluis

Daarvoor pleiten de coalitiepartijen in een nieuwe initiatiefnota, schrijft het AD.

De digitale kluis moet een centraal punt voor alle persoonsgegevens worden. Op het moment is veel informatie nog verspreid onder meerdere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en gemeenten.

Door informatie op één locatie te bewaren, moeten burgers een duidelijker  beeld krijgen van welke instanties toegang hebben tot welke informatie. Ook wordt het volgens de partijen makkelijker om mogelijke administratieve fouten op te sporen.

MijnOverheid

De site MijnOverheid is op het moment al een centraal punt voor overheidsinformatie, maar volgens de initiatiefnemers biedt deze site niet genoeg informatie. Zo is op de site onduidelijk met welke andere partijen gegevens worden gedeeld door instanties.

In eerste instantie moet de kluis basisinformatie bevatten, zoals woonadressen, leeftijden en de huwelijke staat. Dit kan op den duur worden uitgebreid, waardoor de online omgeving bijvoorbeeld ruimte kan gaan bieden voor diploma's, verzekeringen en openstaande boetes.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment