Het Google Chrome RAM-gebruik gaat binnenkort een stuk omhoog. Dat is nodig om je veiligheid te waarborgen. Dit is waarom.

Google Chrome RAM-gebruik gaat omhoog

Chrome krijgt al regelmatig kritiek om het hoge RAM-gebruik, maar binnenkort gaat de webbrowser nog meer werkgeheugen reserveren. Dat is bedoeld om je veiligheid te waarborgen. We zetten op een rijtje wat je hierover moet weten.

Waarom gebeurt dit?

Eerder dit jaar hebben onderzoekers verschillende kwetsbaarheden ontdekt in computerprocessoren. Door misbruik te maken van deze kwetsbaarheden, kunnen kwaadwillenden onder andere data en persoonlijke informatie via webbrowsers stelen. De kwetsbaarheid maakt het namelijk voor een website mogelijk om de informatie te lezen van een andere website die open staat.

 

Met Chrome 67 introduceert Google Site Isolation als manier om deze aanvallen tegen te gaan. Deze nieuwe functie wordt al getest sinds Chrome 63, maar rolt met de nieuwste versie van de webbrowser breed uit.

Google Chrome

Wat is het effect op mijn computer?

Visueel merk je als gebruiker niets van deze aanpassing. Aangezien Site Isolation er wel voor zorgt dat er meer processen op de achtergrond lopen, gebruikt de browser ongeveer 10 tot 13 procent meer RAM. Google zegt er hard aan te werken om de browser verder te optimaliseren en zo snel en veilig mogelijk te houden.

Hoewel Site Isolation niet wordt gebruikt bij Chrome op Android, heeft het wel een effect op Windows, Mac, Linux en ook Chrome OS.

Hoe zorg ik dat Google Chrome minder RAM verbruikt?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat Google Chrome minder RAM gebruikt. Dat is voornamelijk van belang voor ChromeOS.  Meer RAM-gebruik van de browser zorgt namelijk al snel voor een trage Chromebook. Houd de volgende punten in de gaten:

  • Laat niet teveel tabs open staan.
  • Typ ‘chrome://extensions’ in de adresbalk en zet ongewenste extensies uit.
  • Leeg de cache door ‘chrome://settings/clearBrowserData’ in de adresbalk te typen. Kies voor ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’ en druk op ‘gegevens wissen’.
  • Update naar de nieuwste versie van Chrome.

Verbeteringen in Google Chrome 66

De vorige update van Google Chrome voegde een aantal fijne nieuwe functies toe. Zo kunnen websites niet meer zomaar luide video’s starten en is het mogelijk om je wachtwoorden te exporteren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment