De Russische Internet Research Agency, die ook wel de trollenfabriek wordt genoemd, verstuurde ook Nederlandstalige berichten via verschillende Twitter-accounts. Dat claimt de NRC op basis van eigen onderzoek.

De krant onderzocht twee datasets, een openbaar en een afkomstig van een bron, met daarin 200.000 door Twitter verwijderde tweets die zijn verzonden door accounts gelinkt aan de Internet Research Agency. In die datasets trof de krant naar eigen zeggen 940 Nederlandstalige tweets over een periode van twee jaar aan, die waren verstuurd door 152 verschillende accounts. Ze richtten zich op onderwerpen als 'islamisering' en vluchtelingen.

Ook zouden er oproepen zijn geweest om op PVV-leider Geert Wilders te stemmen. Er zou echter geen sprake zijn van een 'grootschalige campagne om hem stemmen te bezorgen'. De krant vermoedt dat er nog meer berichten zijn verstuurd en dat het bij de nu ontdekte berichten om een selectie gaat. De accounts richtten zich ook op België, bijvoorbeeld na de aanslag op het vliegveld in Zaventem. In totaal hadden de accounts ongeveer een kwart miljoen volgers, maar het is onduidelijk hoeveel daarvan uit Nederland of België kwamen.

In februari klaagde de VS dertien Russen aan voor de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Die mensen zouden deel uitmaken van de Internet Research Agency. Een afdeling van de organisatie richtte zich specifiek op diensten als YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. Hierop creëerden de verdachten honderden accounts van fictieve personen, aldus de aanklacht.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment