Google heeft meer details gegeven over zijn Home-assistent. De speaker met spraakherkenning maakt gebruik van Google Assistent en kan apparaten in huis aansturen. Ook komt Google met een nieuwe wifi-router, waarbij meerdere exemplaren gecombineerd kunnen worden.

 

 

Google Home werkt met Google Assistant, de opvolger van Google Now, die ook op de Pixel-smartphones te vinden is en in de chatapp Allo is geïntegreerd. Gebruikers kunnen een gesprek aangaan met de assistent, net zoals dat kan met Alexa van Amazon, Siri van Apple en Cortana van Microsoft. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vragen te stellen, maar ook kunnen andere apparaten in huis bediend worden.

Er is integratie met andere Google-apparaten, zoals de nieuwe Pixel-smartphones, de Chromecast Ultra en apparatuur van Nest. Ook kan Google Home de Philips Hue-lampen aansturen en er is ondersteuning voor het Samsung SmartThings-platform. Vanaf december kunnen ontwikkelaars hun eigen functies voor Google Assistent maken.

Het apparaat is 14cm hoog en weegt ongeveer een halve kilogram. Er wordt een stroomkabel van 1,8 meter meegeleverd. Google Home werkt in combinatie met Android-smartphones, maar ook met iOS. Om de thuisassistent te gebruiken dienen gebruikers de Google Home-app op hun smartphone of tablet te installeren.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O 2016 in mei toonde Google zijn Home-speaker voor het eerst aan het publiek. Destijds was nog niet duidelijk wanneer het apparaat op de markt zou verschijnen en tegen welke prijs. In de VS komt Google Home uit in november voor 129 dollar, een leverdatum en prijs voor de Benelux is nog niet bekendgemaakt. De basis met daarin de speaker komt in verschillende kleuren op de markt.

Google gaat met Home de concurrentie aan met de Echo van Amazon. Volgens geruchten werkt ook Apple aan een soortgelijk smarthome-apparaat.

Samen met Google Home introduceert de zoekgigant een nieuwe wifi-router met de naam Google Wifi. Er kunnen meerdere exemplaren gecombineerd worden voor mesh networking, door de apparaten in verschillende ruimtes te plaatsen moet dat overal een sterk wifi-signaal opleveren. Ook krijgt Google Wifi een pause-functie, die het mogelijk maakt om tijdelijk het draadloze netwerk uit te zetten. Het beheer van Google Wifi verloopt via een app en Google lijkt met name op gebruiksgemak te mikken.

De witte dozen zijn uitgerust met ac1200 2x2-wifi-modules, met ondersteuning voor 2,4GHz en 5GHz. Ook zijn er twee gigabit ethernetpoorten aanwezig. In de router zit een niet nader gespecificeerde quadcore-soc met snelheid tot 710MHz per core. Er is 512MB ddr3l-geheugen aanwezig en 4GB emmc-flashgeheugen.

Wanneer Google Wifi naar de Benelux komt en tegen welke prijs is nog niet duidelijk. In de VS kost een enkel toegangspunt 129 dollar en gaat een set van drie wifi-apparaten 299 dollar kosten. Vanaf november is het systeem in de Verenigde Staten beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat Google een router op de markt brengt. In 2015 introduceerde het bedrijf in samenwerking met TP-Link de OnHub en in hetzelfde jaar kwam Google samen met Asus met een tweede OnHub-router. Net als bij de Pixel-smartphones noemt Google niet langer wie de hardware makt  de nieuwe router wordt verkocht als zijnde eigen hardware.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment