Samsung heeft een 'onbreekbaar' oledpaneel voor smartphones gemaakt. Het flexibele paneel is afgewerkt met plastic en heeft tests van een officiële instantie doorstaan. In een video laat Samsung zien dat het scherm klappen van een rubberen hamer weerstaat.

 

In een persbericht meldt Samsung Display dat het oledscherm is getest en gecertificeerd door Underwriters Laboratories. Die Amerikaanse organisatie heeft een valtest uitgevoerd waarbij het scherm een val van 1,2 meter hoogte 26 keer achter elkaar heeft doorstaan zonder beschadigd te raken. Ook een valtest van 1,8 meter hoogte leverde geen beschadigingen op. Het is niet duidelijk hoe vaak die test is herhaald en of het scherm uiteindelijk wel is beschadigd.

Het scherm bestaat uit een flexibel oledpaneel met daar overheen een plastic laag die ook flexibel is. Momenteel worden veel smartphones al van een flexibel oledpaneel voorzien, maar daar zit vervolgens een laag glas overheen, waardoor het geheel niet meer flexibel is en makkelijk breekt bij een val. Volgens Samsung is het gebruikte plastic substraat op het oledpaneel erg vergelijkbaar met glas wat transmissie en hardheid betreft.

Samsung heeft zelf een filmpje online gezet waarin het de verschillen toont tussen een los oledpaneel, een oledscherm met glazen afwerking en het nieuwe scherm, dat is afgewerkt met plastic. In de video laat Samsung zien dat het scherm een aantal klappen met een rubberen hamer goed doorstaat. Over de krasvastheid van het flexibele scherm laat de fabrikant zich niet uit.

Samsung zegt dat het scherm niet alleen geschikt is voor smartphones, maar ook voor gebruik in auto's, in mobiele apparaten voor militairen, handheld gameconsoles en tablets. Wanneer het flexibele, 'onbreekbare' scherm daadwerkelijk te zien zal zijn in producten, is nog niet duidelijk. De oledschermen van Samsung Display worden niet alleen in smartphones van Samsung zelf gebruikt. Ook onder andere Apple neemt de oledschermen af, momenteel voor de iPhone X, maar vanaf dit jaar vermoedelijk voor meer modellen.

Er gaan al lange tijd geruchten over de komst van een vouwbare Samsung-smartphone met een vouwbaar scherm. Samsung zou het paneel of een soortgelijke variant voor dat toestel kunnen gebruiken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment