De gratis desktopversie van Spotify opent regelmatig links naar advertenties die na meerdere redirects uit kunnen komen op malware. Een grote groep gebruikers maakt sinds een week melding van het probleem.

 

Het probleem lijkt zich alleen voor te doen op de nieuwste desktopversie van Spotify, 1.0.38.171.g5e1cd7b2, in combinatie met een gratis account. Gebruikers melden het probleem met meerdere browsers waaronder Chrome, Firefox en Safari en besturingssystemen als OS X, Windows en Linux. Het probleem lijkt daardoor bij het advertentiesysteem van Spotify zelf te liggen.

De pop-ups verschijnen soms binnen tien minuten van elkaar. Tweakers weet het probleem eenvoudig op een Windows-desktop na te bootsen, in dit geval met Chrome als standaardbrowser. De reclame lijkt alleen afkomstig van van kleine, onbekende bedrijven en niet van grotere namen. In sommige gevallen laten de antivirus en firewall ook weten browsercontent geblokkeerd te hebben vanwege malware.

Moderators van Spotify hebben al wel gereageerd op de rapporten, maar op dit moment lijken ze alleen informatie te verzamelen over het probleem en is er nog niets aan gedaan. Momenteel lijkt de enige simpele oplossing het gebruik van de web player te zijn. Gebruikers die toch door willen gaan met het gebruik van de gratis desktopversie van Spotify doen er goed aan om zich met een antivirus te beveiligen.

In juni maakte Spotify bekend dat het 100 miljoen actieve gebruikers heeft en in september dat het 40 miljoen betalende gebruikers heeft. Die laatste groep kan in ieder geval geen last hebben van dit probleem. Het probleem zal ongetwijfeld veel gebruikers treffen, maar een exact getal is onbekend.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment