Artiestencollectief Studio Drift gaat op 10, 11 en 12 augustus tijdens zonsondergang een kunstwerk tentoonstellen dat bestaat uit driehonderd lichtgevende drones. De drones vliegen tijdens zonsondergang in formatie boven het IJ in Amsterdam.

 

Het kunstwerk draagt de naam Franchise Freedom, schrijft Het Parool. De patronen waarin de drones gaan vliegen, is geïnspireerd door zwermen spreeuwen en moeten vrijheid uitdrukken. Voor het project is samengewerkt met de gemeente Amsterdam en het Stedelijk Museum.

De drones zijn zo geprogrammeerd dat ze vrij kunnen rondvliegen, maar houden zich aan strikte regels om niet tegen elkaar aan te vliegen. Lonneke Gordijn, medeoprichter van Studio Drift, vertelt dat dit een vertaling is van "hoe we samen leven als mensen en op zoek zijn naar onze eigen plek binnen of buiten de maatschappij".

Franchise Freedom is in 2017 al tentoongesteld op het strand van Miami. Het bestaat uit driehonderd Intel Shooting Star-drones, een model dat Intel in 2016 heeft geïntroduceerd. Tijdens de opening van de Olympische Winterspelen van dit jaar zijn 1218 van de drones ingezet om de Olympische ringen in de lucht weer te geven.

Als de weersomstandigheden geschikt zijn, wordt Franchise Freedom op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus boven het IJ in Amsterdam tentoongesteld. De voorstelling begint om ongeveer 21:30 uur en is het beste te bekijken vanaf de NDSM-werf in Noord of de Haparandadam aan de andere kant van het water.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment