Qualcomm: eerste apparaten met 4g boven 1Gbit/s komen dit jaar

Er komen mogelijk nog dit jaar en anders begin volgend jaar apparaten uit die lte ondersteunen met maximale snelheden boven 1Gbit/s. Dat zegt processormaker Qualcomm. Het maximum ligt tot nu toe op 600Mbit/s met het modem in de Snapdragon 820 en 821.

Het is onbekend welke modems of processors in die apparaten zullen zitten en of het gaat om smartphones. Qualcomm-topman Christiano Amon zegt in de bespreking van de kwartaalcijfers dat de apparaten met ondersteuning voor 4g met maximumsnelheden boven 1Gbit/s volgend jaar veel zullen uitkomen en 'enkele vroege modellen' al dit jaar kunnen verschijnen.

Qualcomm heeft de hardware voor dergelijke apparaten al geleverd aan fabrikanten, die het momenteel aan het testen zijn. Voordat gebruikers met dergelijke apparaten snelheden kunnen halen boven 1Gbit/s, moeten providers het ondersteunen, door 4g ook aan te bieden op de 5GHz-frequentie van wifi. Providers zijn daar huiverig voor, omdat ze bang zijn wifi-signalen te verstoren. De technologie heet 'lte assisted access' en is onderdeel van 4g-techniek lte advanced pro. In de Benelux bieden providers momenteel 4g aan met maximale snelheden van veelal 225Mbit/s of 300Mbit/s.

Niet alleen 4g met een snelheid van 1Gbit/s of hoger komt er volgens Qualcomm snel aan, het bedrijf wil de eerste hardware voor gebruik met 5g vanaf 2018 of 2019 gaan leveren. De ontwikkelingen gaan sneller dan het bedrijf eerder dacht, waardoor modems voor 5g ook eerder verkrijgbaar moeten zijn.

TelecomTelecom.nl - Alle accessoires voor jouw mobiele telefoon!

Reacties mogelijk gemaakt door CComment