Samsung heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en merkt daarbij op dat zijn mobiele divisie minder omzet draaide dan in voorgaande kwartalen. Volgens de fabrikant was de tegenvallende verkoop van zijn Galaxy S9-smartphone daarvoor de reden.

In de bekendmaking van zijn financiële cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar schrijft Samsung: "In de stagnerende markt voor high-end smartphones meldde de divisie voor IT & Mobiele communicatie een terugloop in de omzet vergeleken met het vorige kwartaal en vorig jaar, door trage verkopen van de Galaxy S9." Verderop in het bericht vult Samsung aan dat daar ook de S9+ bijhoort en dat ook het uitfaseren van oudere modellen bijdroeg aan de terugloop van de omzet. De winst van de afdeling werd gedrukt door hogere marketingkosten. Samsung noemt geen aantallen van verkochte smartphones.

De mobiele afdeling behaalde een kwartaalomzet van 22,67 biljoen won, omgerekend ongeveer 17,3 miljard euro, op een totale kwartaalomzet van 58,4 biljoen won. Dat is een daling van 22 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De schermafdeling van Samsung had volgens het bedrijf ook te maken met dalende omzet door weinig vraag naar oledpanelen, in combinatie met een dalende prijs en dalende leveringen van lcd-panelen. Samsung verwacht dat de verkoop van oledpanelen zich herstelt in de tweede helft van het jaar. Diezelfde verwachting is er voor de mobiele divisie. Samsung verwacht veel concurrentie op dit vlak en wil daarom 'een nieuw Note-toestel' eerder uitbrengen. Daarmee doelt Samsung waarschijnlijk op de Galaxy Note 9, die op 9 augustus wordt gepresenteerd. Vermoedelijk is het toestel later die maand te koop. De Note 8 kwam vorig jaar halverwege september uit.

De chipafdeling liet wel omzet- en winstgroei zien, die Samsung toeschrijft aan vraag naar dram en nandgeheugen. De divisie voor consumentenelectronica, waar de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn tv's onder laat vallen, zag meer winst door 'een groot voetbalevenement'. De totale nettokwartaalwinst van Samsung kwam uit op 11,04 biljoen won, ongeveer 8,44 miljard euro. Dat is iets minder dan een jaar eerder en ook minder dan het voorgaande kwartaal, waardoor zijn recordwinsten tot een einde zijn gekomen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment