De zomer is aangebroken. Je sociale media stromen vol met vakantiekiekjes van buren, familie en vrienden. Die foto’s zijn genomen op talloze locaties, maar toch is het allemaal eenheidsworst. Jup, de originaliteit is bijna altijd ver te zoeken. Sterker nog: we delen allemaal dezelfde foto’s op Instagram. En dit is het bewijs. 

 

Eenheidsworst op Instagram

Maak kennis met het Instagram-account insta_repeat, waarop populaire Insta-foto’s op confronterende wijze naast elkaar worden gezet. Spoiler-alert: alles lijkt op elkaar.

Het is meteen duidelijk dat er daadwerkelijk een succesformule voor foto’s op Instagram bestaat. Een recept voor succes. De populairste Instagram-accounts gebruiken allemaal dezelfde trucjes, ongeacht de locatie of het onderwerp van de fotografie.

 
 

Vertical phone in the wild 📲PT.II

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

De eigenaar van dit vermakelijke account heeft het vooral gemunt op outdoor-avonturiers. Van de klassieke foto waarop je dromerig uit het raam kijkt tot de kajak die een grot uit vaart: het is allemaal een kwestie van dertien in een dozijn.

 

Hand on the steering wheel 👊👊👊PT.I #instagramcarshot

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

insta_repeat wordt samengesteld door een 27-jarige filmmaker. Ze woont zelf in Alaska, en ziet daar continu hoe toeristen haar thuisland op cliché-matige wijze in beeld brengen. Het was tijd voor een statement, vond ze, en dit is het resultaat. Check hierhaar hele verhaal.

 

 

Person centered in a cave ⚠️⚠️⚠️⚠️ PT.II #peoplealoneinthewild

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

Het stoort haar overigens niet zo zeer dat alle foto’s op elkaar lijken, maar vooral dat men in de media veel kopieert. Online scrollen we dagelijks door honderden foto’s, maar de kunst van originele fotografie en het stilstaan bij het onderwerp gaat daarbij verloren.

Het helpt daarbij ook niet dat het algoritme van Instagram vooral eenheidsworst beloont. Originaliteit verdrinkt al snel in een zee aan materiaal. Dat neemt overigens niet weg dat al deze foto’s stuk voor stuk schitterend zijn. Toch zien we graag een keer iets anders.

 

Passenger side window 🚘🚘🚘🚘🚘PT.I #instagramcarshot

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

 

Red house in the winter 🌶🌶🌶🌶🌶PT.III #redhousesofinstagram

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

Reacties mogelijk gemaakt door CComment