Het aantal internetgebruikers in Europa dat weleens illegaal muziek, films, series, boeken of games downloadt of streamt is tussen 2014 en 2017 gedaald.

Download knop

Tegelijkertijd zijn de bestedingen aan legale producten in die periode toegenomen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en onderzoeksbureau Ecorys.

Er werden zeven Europese landen onderzocht: Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In alle landen daalde de internetpiraterij, op Duitsland na.

Volgens de onderzoekers nam het aantal Duitse gebruikers van illegale bronnen iets toe. Dat komt vooral door een kleine stijging in het illegaal downloaden van games. Toch is het percentage illegale downloaders in Duitsland met 29 procent van de internettende bevolking het kleinste van Europa. Duitsland kent zware straffen voor consumenten die illegaal downloaden.

Nederland relatief braaf

In Nederland werd er in 2017 door 37 procent van de mensen met internettoegang illegaal iets gedownload. Dat is redelijk in lijn met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Frankrijk.

Spanje en Polen kennen relatief veel illegale downloaders, met respectievelijk 64 en 52 procent van de bevolking met internettoegang. In het onderzoek scoort Indonesië het hoogst: daar download 84 procent van de mensen met internettoegang weleens illegaal. Japan scoort met 23 procent het laagst.

In alle onderzochte landen namen de uitgaven aan legale media de afgelopen drie jaar toe. De prijs van het legale aanbod lijkt de grootste drijfveer voor illegaal downloaden: hoe hoger de koopkracht, des te minder piraten er per legale gebruiker een land telt.

Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder bijna 35.000 respondenten waaronder 7.000 minderjarigen in dertien landen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment