Google is van plan om een gecensureerde versie van zijn zoekmachine uit te brengen in China.

Google kantoor

In de zoekmachine worden websites en zoektermen over mensenrechten, democatie, religie en vreedzame protesten vermeden, meldt The Intercept op basis van documenten en anonieme bronnen.

De zoekmachine van Google is in China niet bereikbaar zonder de zogenaamde Great Firewall, een term voor de internetcensuur in het land, te omzeilen. Een aangepaste versie van de zoekmachine zou betekenen dat Google voor het eerst in acht jaar zonder blokkade bereikbaar wordt in China. Het bedrijf trok zijn zoekmachine in 2010 terug uit het land.

Volgens The Intercept werkt Google aan een aparte app die de Communistische Partij van China goedgezind is. De Android-app zou binnen zes tot negen maanden uitgebracht kunnen worden.

Mensenrechten

De door The Intercept ingeziene vertrouwelijke documenten beschrijven dat de app automatisch naar geblokkeerde websites zoeken om ze uit de zoekmachine te filteren. Onder meer Wikipedia en de website van de Britse publieke omroep BBC worden als voorbeeld aangehaald.

Een onderzoeker van mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de stap van Google tegenover The Intercept een "grote ramp voor het informatietijdperk". De introductie van de gecensureerde zoekmachine is volgens hem een overwinning voor de Chinese overheid. "Het geeft het signaal af dat niemand de moeite wil nemen om tegen de censuur op te komen."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment