De Verenigde Staten willen een meldplicht voor techbedrijven die de broncode van hun producten laten inspecteren door landen zoals China of Rusland.

pentagon

De maatregel geldt voor software die verkocht wordt aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, meldt persbureau Reuters. De wet is woensdag goedgekeurd door de Senaat en gaat nu naar de Amerikaanse president Donald Trump voor ondertekening.

Een jaar geleden maakte Reuters bekend dat verschillende Westerse techbedrijven Rusland toegang geven tot de broncode van hun producten. Rusland zou de vertrouwelijke code willen inzien om ze te controleren op kwetsbaarheden. Deskundigen waarschuwen dat het land de maatregel gebruikt om zelf op zoek te gaan naar achterdeurtjes, om deze vervolgens te kunnen misbruiken.

Techbedrijven die software aan het Amerikaanse inlichtingendiensten of het ministerie van Defensie leveren moeten aangeven welke risico's er zijn als de software wordt ingezien door buitenlandse mogendheden. Ook maakt het Pentagon een publiekelijk beschikbare database aan van software die door landen zoals Rusland of China bekeken is.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment