Facebook heeft end-to-end-encryptie geïmplementeerd bij zijn Messenger-apps op iOS en Android. Gebruikers moeten per gesprek aangeven dat ze dit willen versleutelen, waarna een nieuw, versleuteld gesprek verschijnt in de conversatielijst.

 

De details van de implementatie wijken af van die bij WhatsApp, dat eveneens een Facebook-product is. Daarbij is deze vorm van versleuteling standaard voor iedereen ingeschakeld. Per gesprek moeten gebruikers in de mobiele app naar de opties navigeren om daar de optie 'secret conversation' in te schakelen. Dat creëert een nieuw gesprek dat bijvoorbeeld niet terug te vinden is in de conversatielijst op de desktop-website. Dat is meteen de reden waarom het om een opt-in-functie gaat: het feit dat Facebook Messenger-gebruikers op meerdere apparaten communiceren is lastig voor end-to-end-encryptie. Dat liet het bedrijf eerder al weten.

Berichten kunnen ook een selfdestruct-functie meekrijgen. Dan wordt het bericht een bepaalde tijd nadat het gelezen is automatisch verwijderd. Deze timer kan ingesteld worden op minimaal 5 seconden en maximaal 24 uur. De chats worden versleuteld met het Signal-protocol van Open Whisper System, wat ook in WhatsApp gebruikt wordt.

Het nieuws komt niet naar voren uit de changelogs van de apps. In plaats daarvan wordt het door een woordvoerder bevestigd tegenover Wired.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment