Vodafone wil binnen een jaar 4g met een maximale snelheid van 1Gbit/s mogelijk maken in Nederland. In een test in een laboratorium haalde de provider deze week 979,2Mbit/s. De hogere snelheid moet vooral een verveelvoudiging van de capaciteit betekenen.

 

Met de stap naar 4g met een maximale snelheid van 1Gbit/s zou de capaciteit met een factor vier moeten toenemen, zegt Vodafones manager voor netwerkarchitectuur Ruud Koeyvoets tegen Tweakers. "Wij verwachten niet dat mensen zo'n hoge downloadsnelheid in de komende jaren nodig hebben. Wij verwachten wel dat meer mensen bijvoorbeeld hd-video's gaan kijken of streamen vanaf hun smartphone."

De provider denkt dat eind 2018 het huidige 4g-netwerk op de drukste plekken en momenten tegen de limieten zal aanlopen. "Dat willen we een stap voor zijn door de capaciteit uit te breiden." Die uitbreidingen komen door technische wijzigingen. Ten eerste gaat Vodafone carrier aggregation, het bundelen van frequentiebanden in verbindingen tussen smartphone en zendmast, uitbreiden naar vier frequenties; 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz.

De modulatie gaat voor deze techniek naar 256-qam en daarnaast zet Vodafone 4x4 MiMo in. Vodafone is niet de enige Nederlandse provider die hiermee bezig is. Ook KPN zei eerder te werken met 256-qam.

De volgende stap is om de hogere snelheden te testen buiten het laboratorium, op het netwerk van Vodafone zoals klanten dat ook gebruiken. Vooralsnog kan dat niet met smartphones die in de winkels liggen. "We hebben prototypes liggen met een X16-modem die ondersteuning bieden hiervoor." Qualcomm kondigde het X16-modem in februari aan, maar heeft het vooralsnog niet in een van zijn socs gezet. De verwachting is dat het volgend jaar gebeurt, met de opvolger van de Snapdragon 820 en 821, die in smartphones van dit jaar zitten.

Ook smartphones die 4g tot 1Gbit/s niet ondersteunen, hebben profijt van de wijzigingen die Vodafone hiervoor aanbrengt in het netwerk. "Er zijn nu al smartphones op de markt die 4g via lte cat 9 ondersteunen, zoals de iPhone 7. Die kunnen wel gebruikmaken van de uitgebreidere carrier aggregation, ook al ontbreekt ondersteuning voor bijvoorbeeld 256-qam."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment